Sunday, April 19, 2009

Pengalaman di Toronto

Mad Bomber pernah ke Toronto 3 tahun lepas...walaupun telah lama berlalu Mad Bomber ingin berkongsi sedikit pengalaman ke Canada. Perjalanan hampir 26 jam memang menjemukan, dua kali berhenti sekali di Hong Kong dan kali kedua di Anchorage, Alaska. Mad Bomber tak pernah dengar mengenai Anchorage sebelum ini tetapi bila mendapat itenary ada tercatat Anchorage terus MadBomber check internet...Anchorage adalah sebuah bandar di Alaska. sebuah wilayah Amerika di kutub utara. Masa Mad Bomber sampai Anchorage, cuaca sangat sejuk keliling airport dia penuh gunung yang cantik. Kalau boleh satu hari nak bawa Wawa pi Anchorage main salji. Sampai di Toronto airport 11 malam, queue di imigresen hampir sejam mujur bila sampai turn Mad Bomber pegawai imigresen itu kena hembus terus dia cop passport Mad Bomber. Mad Bomber terus cari transport ke Brodie tempat kursus dapat satu MPV drebar dia budak muda kami sembang dalam perjalanan hampir 3 jam ke Brodie. Highway mak datuk sebelah 6 lorong kalau nak lintas mampus tak lepas.
Mad Bomber duduk hotel comfort Inn tepi highway (itulah standard Mad Bomber duduk hotel 40 dollar) saja tapi ok macam Seri Malaysia jugak. Habis kursus Mad Bomber sambung cuti di Toronto selama 5 hari..cuti sorang sorang. Hotel Mad Bomber booking masa kat Malaysia lagi melalui internet dapat murah dalam 30 dollar saja. Masa pi hotel tu nampak ok saja tepi kampung, pinggir kotaraya Toronto...esoknya Mad Bomber jalan kat pasar dia baru tau Mad Bomber duduk di perkampungan Yahudi. Sebelah hotel ada rumah ibadat Yahudi rupa macam masjid. Setiap hari Mad Bomber pergi ke Masjid di Dundas, tengah tengah kotaraya Toronto...selain nak sembahyang saja nak tengok aktiviti islam di bumi Kanada ni. Orang Kanada azan 10 minit sebelum masuk waktu...jadi bila masuk saja waktu mereka terus sembahyang. Satu perkara yang menarik di masjid ni...masa Mad bomber masuk bilik ambil wuduk..terdapat notis melarang kencing berdiri ...masjid kita mana ada notis jangan kencing berdiri. Satu hari masa tengah sembahyang zohor..Mad Bomber berdiri disaf kedua..depan Mad Bomber ada seorang jemaah Negro yang agak tua..tengah dok sembahyang dia tumbang terus Mad Bomber sambut dan bawa ketepi...orang tua tu pitam..kemudian ada jemaah telefon ambulan dalam 5 minit ambulan sampai..semua ambulan mat salleh tapi depa semua hormat adab masjid..depa buka kasut bila masuk masjid. Setiap waktu solat ada tazkirah dan imam selalu mengingatkan para jemaah agar meningkatkan iman. Tetapi bila lepas solat ..keluar saja masjid tu diaa...perempuan mat salleh lalu lalang macam tak pakai baju saja..maklum la masjid dok depan komplek beli belah tengah2 kotaraya..tapi dan la juga jeling2 tengok walaupun wuduk masih ada. Mungkin satu hari Sarah atau Wawa pi belajar di Toronto boleh la pi Dundas Muslim Center di tengah2 Kota Toronto ini...dan juga melawat perkampungan Yahudi dekat Chinatown Toronto banyak jual ikan air tawar dari 5 great lake (Tasik Ontario) dan jangan lupa siapa siapa yang sampai ke Toronto lajak la pi ke Niagara Falls...menakjubkan ciptaan Allah swt.

1 comment:

angahpikah said...

kenapa wawa ja yang boleh pi sana? ooo pilih kasih. Report kat maisara.. haha