Sunday, May 3, 2009

Dunia ini kecil

Minggu lepas Mad bomber terserempak dengan seorang kawan yang telah lama tidak berjumpa. Mad Bomber terserempak dengan kawan ini masa turun dari eskalator di pejabat saudagar minyak tempat Mad Bomber kerja. Apa lagi Mad Bomber terus jerit nama dia..Shamsairi...dia pun apa lagi terus membalas ...Mat Kedah.....dia terus peluk Mad Bomber dikhalayak ramai ditengah lobi menara kembar siam tu. Kawan Mad Bomber ni adalah room mate masa di asrama PUO dulu..Mad Bomber jurusan Mekanikal ..manakala Shamsairi Automotive. Kami sama sama tinggal satu hostel. Lepas tamat Mad Bomber dengar Shamsairi ke Jepun dan Mad Bomber ke Koreasambung degree tapi Mad Bomber tak pergi. Shamsairi sekarang dah Senior Manager kat salah satu department kat syarikat saudagar minyak...pegang bahagian gas..macamana dari kejuruteraan automotive boleh masuk industri gas. Kami tak sempat sembang lama tapi dah berjanji nak jumpa lepas ini.
Sama seperti shamsairi..semalam Mad Bomber terserempak pula dengan Khozai..rakan di PUO dulu..dia sekelas dengan shamsairi...Khozai sekarang taukeh worksyop kereta di Gombak..memang patut dia lulusan automotive buka bengkel kereta. Itulah selepas tamat di PUO pada 1986 kami tidak pernah berjumpa tapi dunia ini kecil...atas aturan Allah kami dapat berjumpa dengan mudah sekali walaupun tidak pernah bermimpi akan berjumpa selepas lebih 20 tahun berpisah.
Kejadian ini mengimbau kepada satu kisah pada 2001 lalu..beberapa ketika sebelum WTC New York runtukh Mad Bomber menjejaki kaki ke Kotaraya terbesar di dunia ini..New York. Mad Bomber singgah bercuti di New York selepas selesai tugas di Washington DC. Sesampai di New York cuaca amat sejuk...yang Mad Bomber ingat buldozer menyodok sajli yang tebal di jalanraya. Itulah pengalaman berada dalam cuaca yang amat sejuk sekali.. Perjalanan dari airport Newark ke World Trade Center amat lancar. Sesampai disana Mad Bomber mengabil train dari stesen bawah tanah world Trade Center ke China town kerana mengikut petua kawan yang pernah kesana..China Town New York banyak hotel murah. Sesampai di China Town Mad Bomber jadi kelabu kerana cuaca hampir gelap tak tahu nak tuju mana dengan keadaan amatlah sejuk dan pakaian yang tidak sesuai dengan cuaca. Akhirnya seorang perempuan cina mempelawa mamsuk kekkedainya yang menjual pakaian. Perempuan cina itu kata pakaian Mad Bomber tidak sesuai dna kasut yang Mad Bomber pakai pun tidak dipakai orang Amerika masa musim salji. Mana Mad Bomber tahu tak sesuai..di Selambau Hill mana ada salji. Dia ppropose Mad Bomber beli beberapa helai baju dan aksesori murah untuk elak sejuk... dalam pada itu kami bersembang dan rupanya perempun cina tu asal dari Balakong dan suami dia dari Shah Alam...bila dia tau Mad Bomber dari Malaysia apa lagi...kami bersembang lama...tapi harga tak kurang jugak...lepas tu taukeh dia keluar...dia pelawa Mad Bomber masuk duduk dekat heater ..baru lega sikit...lepas bersembang dengan dia taukeh dia yang muka nak iras cina tiba tiba bioleh bercakap melayu..terkejut beruk Mad Bomber..rupa rupanya dia adalah bekas pendatang haran Vietnam yang pernah tinggal di penempatan Vietnam di Sungai Besi hampir 8 tahun..patut boleh bercakap Melayu...dia yang petua lokasi hotel yang murah di sekitar Manhattan..dapatlah hotel 60 dollar semalam.
Dalam percutian Mad Bomber banyak menghabiskan masa di kawasan Manhattan...lebih tepat Avenue 9..terjumpa pulak seorang lelaki Bangla bila Mad Bomber tanya restoran halal..rupa rupanya dia pun pernah duduk di Malaysia..kerja kontrak di Gombak...terus jadi kawan. Itulah dunia ini kecil...dan kadang kadang kita tidak pernah terfikir Allah mendatangkan pertolonganNya tanpa kita sedari dan memudahkan segala urusan kita tanpa kita mengucapkan syukur padaNya. Ingin sangat Mad Bomber nak ke New York semula...mana mungkin restoran di Malaysia menyediakan ruang solat di pintu depan restoran mereka seperti restoran islam di Avenue 9, Manhattan ini...semua pemadu teksi dan orang awam boleh datang bersolat direstoran ini sambil menunggu makanan mereka disediakan. Adakah restoran ini masih wujud atau turut musnah kerana lokasinya terlalu hampir dengan WTC.

No comments: